آمار مبتلایان به ایدز در ایران در سال 1403 رو به افزایش است. در حال حاضر مطالعات در مورد اپیدمیولوژی در حال تغییر ویروس HIV برای برنامه ریزی خدمات و فعالیت های پیشگیری از فعالیت های اساسی می باشد.
ما هم با بررسی و آخرین اطلاعات و داده های وزارت بهداشت در مورد مبتلایان و شیوه انتقال این مقاله را تهیه کرده ایم
سعی کردیم ابتدا از سال های قبل و ابتدایی شروع کنیم
این ابتدای این مطالعه از سال 1381 تا 1388 از سه مرکز مختلف بیمارستان ، مرکز مشاوره و آزمایش داوطلبانه (VCT) و یک زندان مرکزی در استان فارس برای بازیابی اطلاعات استفاده شد .
مجدد پیشنهاد می کنیم حتما از کیت ایدز برای غربالگری استفاده کنید
نتایج موارد مبتلا به ایدز در ایران بر اساس مطالعه سال 1388
ما 5167 مورد HIV را مشاهده کردیم. اگرچه این مطالعه در سال 1388 به پایان رسیده و این نتایج مربوط به 415 سال قبل می باشد و اکنون در ایران بسیاری از موارد ذیل تغییر کرده است.
- تعداد مردها ده برابر بیشتر از زن ها بود.
- بیشترین محدوده سنی بین 15 تا 44 سال بود.
- اکثر موارد (n = 3347) از مرکز آزمایش داوطلبانه یا VCT بازیابی شدند.
- کمترین تعداد مبتلایان در زندان ها و بیمارستان ها بودند.
- تعداد موارد تخمین زده شده در استان فارس 14925 مورد از سال 1381 تا 1388 بوده است.
نتیجه گیری:
پوشش سامانه معاونت پزشکی ثبت تعداد مبتلایان به HIV در ایران ضعیف است. بهبود در ایجاد تمهیدات برای ارتقای کیفیت داده های مربوط به موارد آلوده به HIV برای حل این مشکل ضروری است و باید در دستور کار سیاست گذاری پزشکی قرار گیرد.
تا پایان سال 2011، تقریباً 34 میلیون نفر در سراسر جهان به HIV آلوده بودند. با این حال، بار اپیدمی در بین کشورها متفاوت است.
در حال حاضر، طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، میزان شیوع HIV/AIDS در ایران از پایین به متمرکز افزایش یافته است.
پیشبینی میشود که اچآیوی/ایدز سومین عامل مرگ و میر و اولین علت سالهای از دست رفته زندگی در کشورهایی باشد که تا سال 2030 دارای درآمد کم تا متوسط هستند.
آگاهی از ویژگیهای اپیدمیولوژیک این بیماری و فرآیند تغییرات برای برنامهریزی کافی و بررسی تأثیر برنامههای پیشگیرانه و سیاستگذاری اساسی ضروری است.
با وجود تلاشهای متعدد برای درک اپیدمیولوژی HIV در سراسر جهان، خاورمیانه و شمال آفریقا مناطقی هستند که دانش اپیدمیولوژی و روند تغییر آن محدود است.
آمار مبتلایان به ایدز در ایران رو به افزایش است. WHO بر اهمیت پیشبینی HIV و شناسایی فرآیند در گروههای در معرض خطر تأکید کرده است. این امر عمدتاً به مشکلات مختلف سیستم مراقبت نسبت داده می شود.
تلاش های زیادی برای شناسایی اپیدمیولوژی HIV در ایران انجام شده است. در مطالعه ای که اپیدمیولوژی HIV را بررسی کرد، مشخص شد که تعداد موارد آلوده از 1.38/100000 مورد در سال 1997 به 4.6/100000 در سال 2004 افزایش یافته است.
علاوه بر این، در یک مطالعه اخیر، نشان داده شد که تعداد تخمینی افراد آلوده به HIV در سال 2009، 89000 نفر بوده است که پیش بینی می شود در سال 2014 به 106000 افزایش یابد.[8]
در این تحقیق از سه منبع استفاده کردیم. گفته میشود که زندانها نقش اساسی در اپیدمی اچآیوی دارند و شیوع بیماری در بین زندانیان ایرانی قابل توجه است، زیرا 74 درصد افراد مبتلا به HIV در ایران زندانی هستند.
جمعیت های کلیدی در معرض خطر بالاتر HIV نیز به مرکز مشاوره و آزمایش داوطلبانه (VCT) مراجعه می کنند. علاوه بر این، بیمارستانها محیطهای کارآمد و عملی برای آزمایش HIV هستند.
مطالعات جامع مختلف هنوز تعداد موارد اچ آی وی در ایران را به روش دستگیری-بازگرفتن تخمین زده اند. از این رو در این مطالعه بر آن شدیم تا با استفاده از این روش تعداد موارد HIV را تخمین بزنیم و روند تغییرات را مشخص کنیم.
در نهایت، با حذف موارد تکراری و ترکیب موارد از سه منبع، 5112 مورد را تحلیل کردیم. تعداد نرها ده برابر تعداد ماده ها بود. بیشترین محدوده سنی 25 تا 35 سال بود. سن بیش از نیمی از موارد ناشناخته بود.
بیشترین (3347) در VCT و کمترین، همانطور که انتظار می رفت، موارد شایع در زندان و بیمارستان ها بود. تعداد موارد ثبت شده در زندان دو برابر تعداد موارد در بیمارستان ها بود. زندان به عنوان مرکز با بیشترین موارد در معرض خطر در نظر گرفته شد. د
تعداد موارد آلوده به HIV در استان فارس از سال 2002 تا 2009 14925 (95% فاصله اطمینان: 14787-15067) برآورد شد [جدول 2]. بر اساس داده ها، بیشترین موارد ثبت شده در سال 1386 و کمترین آن در سال 1383 بوده است.
روند افزایش و کاهش داده های تخمینی و ثبت شده در سراسر ایران و استان فارس تقریباً یکسان بوده است. اگرچه انتظار نمی رفت، اما از سال 2004، موارد گزارش شده در ایران کمتر از موارد برآورد شده در استان فارس بود .
خلاصه ای از مواردی که در تحقیق سال 1388 در استان فارس انجام شده برای شما آورده شد .
اما نکته قابل توجه این جاست که بعد از گذشت تنها 15 سال تعداد مبتلایان زن با بیماران مرد برابر گردیده است که نشان از تغییر سبک زندگی می باشد .
همچنین بسیاری از مبتلایان از آلودگی خود خبر ندارند . که این عامل منجر به گسترش هر چه بیشتر ویروس می گردد.
ترس از انجام آزمایش ایدز
علی رغم اطلاع رسانی های گسترده ای که انجام می شود هنوزر هم به دلیل انگ اجتماعی که به دلیل مبتلا شدن به این بیماری به فرد میخورد تعداد زیادی از افراد از انجام دادن این تست خودداری میکنند
اگرچه یکی دیگر از دلایل عدم انجام آزمایش عدم آگاهی راجع به روشهای انتقال این بیماری میباشد
در ایران به دلیل شرایطی که در مورد ایدز وجود دارد از ابسیاری از افراد از انجام این آزمایش سر باز میزنند به همین دلیل است که این بیماری در جامعه بسیار زیاد شده است به خصوص که در این سالها نسبت به گذشته روابط آزاد و باز به وفور دیده می شود.
و علی رغم گستردگی این روابط آزاد اطلاع رسانی و آگاهی به نوجوانان و جوانان بسیار ضعیف میباشد گویی که اصلاً همچین چیزی وجود ندارد جوانان و نوجوانان ما بسیار پاک و منزه زندگی میکنند.
آمار ایدز در ایران در دهه 90
بر طبق گزارشی که از سازمان اچآیوی در ایران گزارش شده است در حدود ۳۸۹۶۶ نفر بیمار مبتلا به ایدز تا پایان سال ۲۰۱۸ تشخیص داده شده که اکثریت آنها یعنی در حدود ۸۳ درصد مرد بودند
اکثریت مبتلایان یعنی حدود ۶۷ درصد آنها در رده سنی ۱۶ تا ۴۰ سال بود . افرادی که در ایران بر اثر ابتلا به ویروس اچآیوی مردند ۱۵۸۴۵ تا پایان سال ۲۰۱۸ گزارش شده است
اولین قربانی ایدز در ایران
اولین بیمار مبتلا به بیماری ایدز یا اچآیوی در ایران پسری بود مبتلا به هموفیلی که در سال ۱۳۶۵ به این بیماری دچار شد از آن زمان تاکنون شاهد سطح بالایی از عفونت اچآیوی به ویژه در میان در میان افراد معتاد به مواد مخدر تزریقی بودیم
اولین مورد اچآیوی از طریق تزریق مواد مخدر در سال ۱۳۶۸ شناسایی شد
در حال حاضر اپیدمی ویروس اچآیوی در ایران از شیوع در مردان به سمت شیوع در زنان انتقال پیدا کرده است
همچنین این اپیدمی از انتقال عفونت از طریق داروهای تزریقی به انتقال عفونت از طریق تماس جنسی نیز انتقال پیدا کرده است
از کل مبتلایان بیماری اچآیوی در سال ۲۰۰۰ زنان فقط ۴.۷ درصد را تشکیل میدادند اما در سال ۲۰۱۶ این مقدار به ۳۳ درصد افزایش پیدا کرده است
بیشترین علت ایدز در ایران
اگرچه در گذشته گزارش شده است که اصلیترین راه انتقال ایدز در ایران انتقال از طریق تزریق مواد مخدر و اعتیادهای تزریقی میباشد
اما طبق گزارشی که جدیداً اعلام شده رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اشاره به شناسایی 24176 بیمار مبتلا به HIV در ایران گفت در ایران تعداد بیمارانی که در شش ماه اول سال ۱۴۰۳ شناسایی شدند در %۶۵.۲ موارد رابطه جنسی به عنوان راه احتمالی انتقال بیماری شناسایی شده است.
دکتر محمد مهدی گویا رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت با اشاره به افزایش موارد ابتلا به عفونت ایدز در مناطق مدیترانه شرقی که شامل ایران هم نیز میشود گفت برآورد میشود حدود ۸۰ هزار نفر آلوده به ویروس ایدز در کشور ایران وجود داشته باشد
بررسیهای آماری و تحلیلی نشان میدهد که ایدز از طریق رابطههای جنسی کنترل نشده در کشور ایران رو به افزایش میباشد که در این بین قشر جوان و نوجوان جامعه به دلیل موانع و محدودیتهایی که در زمینه اطلاع رسانی بیماری ایدز وجود دارد بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا قرار دارند
دکتر مینو محرز رئیس مرکز تحقیقات ایدز کشور نیز در خصوص افزایش موارد ابتلا به ایدز در اثر روابط جنسی نائیمن گفت وقتی سن ازدواج بالا میرود و از سوی دیگر آمال طلاق رو به افزایش است به تب تماس جنسی محافظت نشده نیز افزایش یافته و در نتیجه شیوع موارد
ابتلا به بیماری اچآیوی و ایدز از طریق این شکل از تماسهای جنسی شدت مییابد
آمار ایدز در ایران 1403
رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران در مورد آمار ایدز در سال 1403 گفت: تست اچ آی وی ۲۴ هزار و ۷۶۰ نفر مثبت شده است، اما تخمین زده میشود که ۴۴ هزار نفر HIV مثبت داشته باشند.
لادن عباسیان؛ رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران با اشاره به وضعیت مبتلایان به ویروس ایدز (HIV) در ایران اظهار کرد:
طبق آخرین آمار ۱۴۰۳، تست اچ آی وی ۲۴ هزار و ۷۶۰ نفر مثبت شده است اما تخمین زده میشود که ۴۴ هزار نفر HIV مثبت داشته باشند.
همواره فاصلهای بین افرادی که شناسایی و تخمین زده میشود، وجود دارد؛ به عبارت دیگر حدود ۵۶ درصد افرادی که تخمین زده میشود HIV مثبت دارند و هرچه این فاصله را به هم نزدیک تر کنیم بدین معنا است که در بحث کنترل HIV موفقتر عمل کردهایم.
۱۹ درصد از ۲۴ هزار و ۷۶۰ نفری که HIV مثبت دارند را زنان تشکیل میدهند و این درصد در آمار ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۳ به ۳۲ درصد میرسد بنابراین الگوی انتقال HIV که قبلاً در مردان بوده الان زنان را نیز شامل شده است.
۷۳ درصد از ۲۴ هزار و ۷۶۰ نفری که تست HIV مثبت داشتهاند را گروه سنی ۲۰ تا ۴۵ سال تشکیل میدهند بنابراین باید این گروه سنی هدف اصلی اطلاع رسانی و تشخیصها باشند.
افزایش انتقال ایدز از رابطه جنسی در سال 1403
انتقال HIV از طریق روابط جنسی افزایش یافته است به طوری که ۲۸ درصد از ۲۴ هزار و ۷۶۰ نفری که تست HIV مثبت داشتهاند، از طریق روابط جنسی به این ویروس مبتلا شدهاند و این درصد در آمار ۶ ماهه نخست ۱۴۰۳، به ۶۵ درصد میرسد بنابراین تغییر الگوی ابتلا را شاهد هستیم.
در آمار کلی ۵۳ درصد افرادی که مبتلا به HIV مثبت هستند را مصرفکنندگان به مواد مخدر تشکیل میدهند و فقط ۱۰ درصد از مبتلایان در آمار ۶ ماهه نخست ۱۴۰۳، اعتیاد تزریقی داشتهاند و این نشان میدهد برنامههای کنترلی و کاهش آسیب ما در گروهی که اعتیاد تزریقی داشتهاند، موفق بوده است.
امیدواریم این مقاله سایت رپید تست در مورد ایدز در ایران و آمار آن توانسته باشد بر اطلاعات شما بی افزارید
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6085928/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7924262/pdf/nihms-1673482.pdf
https://www.emro.who.int/asd/country-activities/islamic-republic-of-iran.html