کرونا یا کوید 19مطالب بیماری

علائم لخته خون آسترازنکا

Symptoms of blood clots after Astrazeneca vaccine


پس از اینکه بیشتر مردم کشورمان دو دوز واکسن کرونا را دریافت کردند فراخوان دوز سوم اشتیاق مردم نسبت به تزریق واکسن آسترازنکا بسیار افزایش یافت

قسمتی ار این درخواست ها مربوط به اشخاصی بود که یا قصد خروج از کشور را داشتند و یا پیشبینی می کردند که احتمالا مسافرت خارجی خواهند داشت و اعتبار کارت واکسن آسترازنکا در بعضی کشور ها بیشتر باشد

در مقطعی نیز با کم شدن آسترازنکا تمایل افراد به انتخاب آن نیز افزایش یافت

در اینکه واکسن آسترازنکا واکسن خوبی است شکی نیست اما متاسفانه زمانی این واکسن کمتر طرفدار داشت اما وقتی که چیزی کم می‌شود طرفدار پیدا می‌کند،

درحالی که واکسنی را باید تزریق کنیم که در جلوگیری از مرگ و میر موثر است و همه واکسن های موجود به اندازه کافی چنین ویژگی را دارند.

تا در اوایل شروع پیک اومیکرون سخنگوی وزارت بهداشت از خطر های احتمالی این واکسن گفت و تاکیید کرد امکان دارد بعضی افراد پس از تزریق علائم لخته خون بعد واکسن استرازنکا را تجربه کنند

هر چند به گفته این مقام مسئول این عارضه بسیار نادر می باشد اما جامعه بهداشت جهانی این خطر را تایید کرده و باید در انتخاب این پادتن با احتیاط بیشتری عمل کرد

چرا استرازنکا باعث لخته شدن خون می شود؟

حققان اظهار داشتند که واکسن‌های کرونایی که از ناقلین آدنوویروس (( نوعی ویروس سرماخوردگی از شامپانزه)) استفاده می‌کنند که برخی از اجزای آنها را به هسته سلول می‌فرستد.

در این جا ممکن است خطایی در خواندن برخی از دستورالعمل‌ها ساخت پروتئین‌های ویروس کرونا رخ دهد.دلیل لخته شدن خون واکسن آسترازنکا

به همین دلیل پروتئین‌های حاصل ممکن است منجر به اختلالات انعقادی در تعداد کمی از گیرندگان شود. دانشمندان در شرکت‌های دارویی در ایالات متحده و اروپا همچنان در حال یافتن توضیحی در مورد علت ایجاد این لخته‌های خونی هستند که ممکن است کشنده باشد. موضوعی که باعث شد تا برخی از کشورها استفاده از آسترازنکا را متوقف یا محدود کنند.

کی از سخنگویان Astrazeneca تاکید کرده که احتمال بروز لخته‌ها بیشتر به دلیل عفونت ناشی از کووید است تا واکسن. اما توضیح کامل در این مورد هنوز منتشر نشده است.

او گفته: “هر چند این تحقیق قطعی نیست، اما بینش‌های جالبی ارائه می‌کند و آسترازنکا در حال بررسی راههایی برای استفاده از این یافته‌ها به عنوان بخشی از تلاش‌ برای حذف این عارضه جانبی بسیار نادر است.”

دو سرنخ اولیه برای محققانی که لخته‌های خون را بررسی می‌کنند، وجود دارد:

  • خطر بیشتر لخته‌ها تنها با برخی از فن آوری های واکسن مشاهده شد
  • افراد مبتلا به لخته دارای آنتی بادی‌های غیرمعمولی بودند که به پروتئینی که فاکتور پلاکت ۴ خوانده می‌شود، حمله می‌کرد.

واکسن‌های مورد استفاده در بریتانیا همگی سعی می‌کنند قطعه‌ای از کد ژنتیکی ویروس کووید را به بدن برسانند تا سیستم ایمنی را آموزش دهند.

این تحقیق که در مجلس ساینس ادونس منتشر شده، نشان می‌دهد که سطح بیرونی آدنوویروس، پروتئین فاکتور پلاکت ۴ را مانند آهنربا به خود جذب می کند.

پروفسور آلن پارکر یکی از محققان دانشگاه کاردیف به بی‌بی‌سی گفت: “آدونوویروس سطحی بسیار منفی دارد و فاکتور پلاکت ۴ بسیار مثبت است و این دو به خوبی با هم تطابق دارند.”

او همچنین گفت: “ما توانسته‌ایم ارتباط بین عامل محرک آدنوویروس و فاکتور پلاکت ۴ را ثابت کنیم. اما هنوز مراحل زیادی وجود دارد که باید بعدا اتفاق بیفتد.”

احتمال ایجاد لخته بعد استرازنکا چقدر است

عارضه شدید آسترازنکا که همان لخته خون است، چهار نفر در یک میلیون نفر در افراد جوان ممکن است رخ دهد و این درصد اصلا درصد بالایی نیست.

برای درک بهتر می توانید 10 استادیوم آزادی را بطور کامل پر از تماشاگر تصور کنید که در این جمعیت 4 نفر امکان دارد علائم لخته خون بعد واکسن استرازنکا را تجربه کنید

در نتیجه جای نگرانی وجود ندارد و از طرفی میزان عوارض آن نیز قابل مقایسه با دیگر واکسن های موجود است و نمی‌توان نتیجه گیری کرد که واکسنی را به خاطر عوارضش مورد محدودیت تزریق قرار گیرد

در هر صورت با توجه به اینکه امیکرون کشنده است بهتر است هر واکسنی برای جلوگیری از ابتلا تزریق شود

کیت تشخیص امیکرون

علائم لخته شدن خون بعد واکسن استرازنکا

لخته خونی به منزله بعد تزریق استرازنکا به یک توده خونی می گویند که از حالت مایع به حالت ژل مانند یا نیمه جامد تبدیل می‌شود.

لخته شدن خون یکی از مکانیزم‌های اساسی رگ‌های خونی است که در بعضی موارد مانند مصدومیت یا بریدگی مانع از دست دادن حجم زیادی از خون بدن افراد می‌شود،

اما در صورتی که خون بدون هیچ دلیل خاصی داخل رگ‌های خونی لخته شود مانع عبور جریان خون و انتقال آن به ریه‌ها و مغز می‌شود و در این صورت خطر ابتلا به سکته مغزی و مشکلات تنفسی افزایش پیدا می‌کند. در ادامه به بررسی علائم لخته شدن خون استرازنکا می‌پردازیم:

  • نفس نفس زدن و درد در قفسه سینه
  • بدن درد و راش پوستی
  • دل درد
  • سردرد و تاری دید

نشانه لخته شدن خون بعد واکسن کرونا

نفس نفس زدن و درد قفسه سینه

آمبولی ریه یکی از رایج‌ترین انواع حمله ترومبوتیک است که ممکن است پس از دریافت واکسن کرونا رخ دهد. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که لخته خون به ریه‌ها باز می‌گردد و جریان حیاتی خون را مسدود می‌کند در صورتی که آمبولی ریه به موقع تشخیص داده نشود سلامتی فرد به خطر می‌افتد. اولین علائم بروز آمبولی ریه نفس نفس زدن، سرفه خونی یا احساس درد در قفسه سینه است.

بدن درد و راش پوستی

احتمال لخته شدن خون بعد استرازنکا در اندام‌ها تحتانی و بازوها نیز زیاد است. علائم احتمالی بروز این مشکل شامل درد ناگهانی، تورم و تغییر رنگ اندام‌های بدن می‌شود. هنگامی که خون در بدن افراد لخته شود،

ممکن است رگ‌های خونی پای او آبی یا قرمز رنگ شوند. رنگ پوست ناحیه‌ای از بدن که خون در آن قسمت لخته شده است نیز به دلیل آسیب دیدن رگ‌های خونی، تغییر خواهد کرد.

دل درد

با وجود این که مشکلات گوارشی جز عوارض جانبی ناشی از دریافت واکسن کرونا طبقه بندی نمی‌شود، اما در صورتی که پس از دریافت واکسن کرونا استرازنکا دل درد غیر عادی را تجربه کردید بهتر است به پزشک مراجعه کنید. ب

رخی متخصصان معتقد هستند افرادی که پس از دریافت واکسن کرونا به دل درد یا حالت تهوع مزمن دچار می‌شوند ممکن است خون در شکم آن‌ها لخته شده باشد.

سردرد و تاری دید

ممکن است خون در مغز افراد لخته شود و سکته مغزی رخ دهد از جمله علائم بروز سکته مغزی ایجاد مشکلات ناگهانی در صحبت کردن، تاری دید، هذیان گفتن و سردرد شدید و ناتوان کننده است از علائم لخته شدن خون واکسن آسترازنکا است

در موارد شدیدتر و جدی‌تر، لخته خون می‌تواند مانع رسیدن خون به رگ‌ها شود در این صورت اکسیژن خون کاهش پیدا می‌کند و خطر مرگ و میر افراد به میزان قابل توجهی افزایش پیدا می‌کند.

 هرگونه تغییر در سایز ساق پاها، ضایعات پوستی بنفش و صورتی رنگ در اندام‌ها مثل پاها و بازوها و قفسه سینه، تنگی نفس، درد در قفسه سینه در کنار سردردهای شدید و تهوع و استفراغ باید جدی گرفته شود و فورا با پزشک مشورت شود.

در این موارد فورا آزمایش‌های انعقادی و آزمایش‌های لازم درخواست و اقدامات لازم انجام می‌شود، اما اگر افراد بعد از تزریق واکسن هیچ عارضه‌ای نداشتند نیازی به بررسی و پیگیری ندارد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

با وجود این که ممکن است برخی افراد پس از دریافت واکسن کرونا آسترازنکا لخته شدن خون در بدن را تجربه کنند، اما به خاطر داشته باشید در صورتی که این مشکل به موقع تشخیص داده شود خطر بروز مشکلات مربوط به آن کاهش پیدا می‌کند.

متخصصان معتقدند که خطر ابتلاء به لخته خون در میان افراد مبتلا به بیماری کووید -۱۹ بیشتر از افرادی است که واکسن آن را دریافت می‌کنند.

بنابراین این موضوع نباید مانع واکسن زدن افراد شود. در صورتی که افراد طی ۲۰ روز اول پس از دریافت واکسن کرونا، علائم غیر عادی را مشاهده کردند باید به پزشک مراجعه کنند.

تشخیص به موقع لخته خون و علائم مربوط به آن به درمان سریع این مشکل کمک شایانی می‌کند.

اگر باردار هستید حتما امیکرون در بارداری را مطالعه کنید و مطلب درمان امیکرون در خانه را در نظر داشته باشد

چه زمانی عارضه لخته خون بعد از تزریق Astrazeneca رخ می دهد؟

عارضه نادر لخته خون از روز اول بعد از تزریق و معمولا طی یک هفته و ۱۰ روز اول از زمان تزریق ممکن است رخ دهد. اگرچه در برخی مطالعات دنیا این احتمال را به‌صورت نادر تا ۴۸ روز نیز در نظر گرفته‌اند.

با این وجود بهتر است افراد زیر ۵۰ سال با توجه به تاکید اخیر وزارت بهداشت واکسن‌های دیگری به جز آسترازنکا را به‌عنوان دوز سوم دریافت کنند، اما چنانچه به هر علتی تمایل به دریافت این واکسن دارند علائم خطر را بدانند و با آگاهی کامل این واکسن را تزریق کنند.

درمان ساده عارضه لخته خون ناشی از تزریق آسترازنکا

متاسفانه در بسیاری از موارد، افراد علائم خطر را جدی نگرفته‌اند و با وجود توصیه‌ها، با سردردهای بسیار شدید بعد از ۱۰ روز به پزشک مراجعه کرده‌اند که متاسفانه خیلی دیر است و پزشکان نمی‌توانند کاری انجام دهند.

افرادی که قبلا واکسن آسترازنکا را تزریق کرده‌اند، چنانچه هیچ مشکلی نداشتند، بعد از گذشتن دوره حساسی که اشاره شد نباید نگران باشند.

اگرچه عارضه تشکیل لخته خون بعد از تزریق واکسن نادر است، اما گزارش‌هایی در دنیا و همین‌طور کشور ما از بروز چنین عارضه‌هایی وجود دارد، بنابراین بهتر است تزریق کنندگان این واکسن کاملا از علائم خطر آگاه باشند و در صورت بروز علائم حتما با پزشک مشورت کنند.

تزریق دُز سوم آسترازنکا باعث بروز لخته خون نمی‌شود

اینکه تا کی باید واکسن کرونا بزنیم خود سوالی است که به نظر می رسد حالا حالا ها باید بصورت دوره ای این عمل تکرار شود

به گزارش روزنامه دیلی میل، ارتباط فوق العاده نادر تزریق این واکسن کرونا با لخته شدن خون باعث شد تا روسای بهداشتی انگلیس توصیه کنند

لخته خون آسترازنکا

که افراد زیر ۴۰ سال به جای واکسن آسترازنکا از واکسن‌های فایزر یا مدرنا استفاده کنند.

اما خطر بروز این عارضه که به همراه سطوح پایین پلاکت خون رخ می دهد، پس از تزریق دُز اول بیشتر است. محققان در بیمارستان های دانشگاه آکسفورد که این ارتباط را بررسی کردند، می گویند: تزریق دُز سوم Astrazeneca به احتمال زیاد خطر چندانی ندارد.

این گروه متخصص در حال حاضر راهنمایی برای پزشکان ارائه کرده است که به آنها در تشخیص این عارضه به نام «ترومبوسیتوپنی» و «ترومبوز ایمنی» ناشی از واکسن (VITT) کمک می‌کند.

«ترومبوسیتوپنی» شرایطی است که در آن تعداد سلول‌های پلاکت خون بیمار که به لخته شدن خون کمک می کند، کم است. «ترومبوز» زمانی اتفاق می افتد که لخته های خون رگ ها یا عروق را مسدود می کنند و علت اصلی سکته مغزی و حمله قلبی است.

دکتر سو پاورد مشاور هماتولوژی در مورد این راهنما گفت: تزریق دُز سوم واکسن آسترازنکا به احتمال زیاد خطر کمی برای لخته شدن خون به همراه دارد. این موضوع به این دلیل است که خطر واکسیناسیون دوم – که هشت تا ۱۲ هفته پس از تزریق اول ارایه می شود – در حال حاضر به میزان قابل توجهی کمتر است.

وی یادآور شد: اگر فراد در تزریق دُز اول واکسن آسترازنکا دچار عارضه «ترومبوسیتوپنی» و «ترومبوز ایمنی» ناشی از واکسن (VITT) نشده باشند، احتمال بروز این عارضه در دُز سوم بسیار کم است.

این متخصص افزود: «ترومبوسیتوپنی» و «ترومبوز ایمنی» ناشی از واکسن عارضه جدیدی است و ما هنوز در حال بررسی موثرترین درمان برای آن هستیم.

در هر صورت علائم لخته خون بعد واکسن استرازنکا را جدی بگیرید و نسبت به آن بی تفاوت نباشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا