آزمایش هپاتیت در بارداری
آزمایش هپاتیت در بارداری جزو آزمایشهای روتین اوایل بارداری است که برای تمامی مادران باردار درخواست میشود
البته منظور از هپاتیت هپاتیت B میباشد. گاهاً در مطبهای خصوصی پزشکان و ماماها درخواست آزمایش هپاتیت سی هم نیز میدهند اما باید بدانید که این جزو دستورالعمل کشوری نمیباشد .
اگر شما در بخش دولتی مراقبت میشوید در صورت تمایل میتوانید از پزشک یا مامای خود درخواست کنید که آزمایش هپاتیت سی هم برای شما بنویسد
هپاتیت بی که به صورت hbs ag نوشته میشود ، نشان دهنده عفونت فعلی در بدن زن باردار میباشد .
هپاتیت ویروسی چیست ؟
هپاتیت به معنی التهاب کبد است . هپاتیتهای ویروسی یک عفونت جدی است که میتواند کبد را تحت تاثیر قرار بدهد . عفونتهای ویروسی به راحتی پخش میشوند رایجترین ویروسهایی که میتواند منجر به بروز هپاتیت در بدن شود ، هپاتیت A و B و C میباشد . مطلب آیا هپاتیت سی همان ایدز است می تواند محتوای مفیدی باشد .
کدام نوع هپاتیت جدیتر است ؟
هپاتیت A معمولاً یک دوره کوتاه بیماری ایجاد میکنند اما هپاتیت B و هپاتیت C ممکن است دوره بیماری طولانیتری ایجاد کنند در طول بارداری میتوانند باعث بروز مشکل در بدن زن باردار و همچنین جنین وی گردند .
هپاتیت B چقدر طول میکشد ؟
هپاتیت B در دو نوع حاد و مزمن در بدن فرد بیماری ایجاد میکند ر تعدادی از افرادی که مبتلا به هپاتیت B میشوند این بیماری بعد از گذشت چند هفته بدون هیچ درمانی از بدن فرد به طور کامل پاک میشود و به دلیل پاسخ سیستم ایمنی این فرد هیچ وقت دیگر به هپاتیت B دچار نمیشود .
تعداد اندکی از بزرگسالان و کودکان زیر ۵ سال به صورت مزمن دچار بیماری هپاتی طبی میشوند
به این صورت که این ویروس هیچ وقت از بدن فرد خارج نمیشود و فرد بیمار همیشه ناقل بیماری باقی میماند
افراد ناقل معمولاً علامت خاصی ندارند اما تعدادی از آنها به سمت بیماری جدی پیشرفت میکنند و عفونت مزمن در آنها میتواند به آسیب کبدی و سرطان کبد و مرگ زودرس منجر شود .
علائم بیماری هپاتیت در زنان
عفونت با ویروس هپاتیت می تواند حاد (کوتاه مدت) یا مزمن (طولانی مدت) باشد. عفونت حاد فقط علائم خفیف ایجاد می کند یا اصلاً علائمی ندارد. هنگامی که علائم ظاهر می شوند، به شرح زیر می باشد :
- خستگی
- از دست دادن اشتها
- تهوع و استفراغ
- یرقان (زردی پوست و چشم)
- دل درد
- درد در عضلات و مفاصل
درمان هپاتیت B
همونطور که گفته شد موارد حاد بیماری ممکن است خود به خود بعد از گذشت چند هفته از بدن فرد بیمار خارج شود و هیچ اثری از ویروس در بدن فرد باقی نماند اما در موارد مزمن ، ویروس در بدن فرد باقی میماند و درمان خاصی ندارد . و فقط میتوان با یک سری از داروهای ضد ویروس علائم آن را کنترل کرد .
نحوه انتقال هپاتیت Bچیست
هپاتیت بی میتواند از طریق تماس مستقیم با مایعات بدن فرد مبتلا منتقل شود
منظور از مایعات بدن خون مایعات واژن و آب منی فرد مبتلا میباشد . که از طریق رابطه جنسی محافظت نشده یا حتی سوزن مشترک در معتادان تزریقی نتقل میگردد
یکی از اصلیترین راههای انتقال در هپاتیت ب از طریق مادر مبتلا به نوزاد در حین تولد میباشد بنابراین ضروریست که در طول بارداری آزمایش هپاتیت ب در مادر باردار انجام شود تا جهت جلوگیری از نوزاد ابتلای نوزاد تمهیدات لازم صورت گیرد .
و اما نکته بعدی این است که هپاتیت به فقط از طریق زایمان منتقل میشود و شیردهی در مادران مبتلا به هپاتیت به نوزادان خود منعی ندارد .
جلوگیری از هپاتیت B
واکسیناسیون می تواند از بروز و ابتلا به هپاتیت B در بدن جلوگیری کند . واکسن هپاتیت هم در دوره غیر بارداری و هم در دوره بارداری مجاز است .
به طور کلی بر اثر دستورالعمل انجمن زنان زایمان آمریکا واکسن هپاتیت ب برای کلیه زنان باردار که از قبل سابقه واکسیناسیون نداشتن توصیه میشود .
واکسن هپاتیت B در بارداری
طبق دستورالعمل کشوری و آخرین رفرنس انجمن زنان و زایمان آمریکا ، واکسیناسیون هپاتیت ب در دوران بارداری منعی ندارد . افرادی که سابقه واکسیناسیون هپاتیت بی ندارند در بارداری ضروری است این واکسن را تزریق کنند . این واکسن سه دوره ای می باشد .
فاصله دوز اول تا دوم یک ماه و فاصله دوز اول تا سوم شش ماه می باشد . این واکسن هیچ ضرری در باردرای ندارد به دلیل اینکه ویروس زنده ضعیف شده نیست بلکه پروتئین سطحی ویروس می باشد که آسیبی به جنین وارد نمی کند .
انتقال هپاتیت B از مادر به فرزند
طبق گزارش انجمن زنان و زایمان آمریکا حدود ۹۰ درصد زنان مبتلا به هپاتیت B حاد میتوانند عفونت را به نوزادان خود منتقل کنند در مورد زنان مبتلا به هپاتیت ب مزمن ۱۰ درصد این زنان توانند عفونت را به نوزادان خود منتقل کنند . انتقال عفونت از طریق تماس نوزاد با خون آلوده یا مایعات واژن در طول لیبر و زایمان میباشد .
آیا در طول بارداری باید آزمایش دهیم ؟
آزمایش هپاتیت ب یکی از آزمایشات ضروری در طول بارداری میباشد همچنین در آزمایشات پیش از بارداری جزو آزمایشهای روتین است .
تستهای مختلف خون میتواند نشان بدهد که شما آلوده به هپاتیت ب هستید یا خیر
همچنین بعضی از آزمایشات نشان دهنده اثر واکسن در بدن شما میباشد .
اگر نتیجه آزمایشات نشان دهنده وجود ویروس هپاتیت در بدن شما میباشد برای بررسی آسیب کبدی نیاز به آزمایشهای بیشتری می باشد.
نوزادانی که از زنان مبتلا به هپاتیت به متولد میشوند علاوه بر واکسن هپاتیت ب که در بدو تولد جزو واکسنهای روتین در تمام نوزادان است باید یک دوز ایمونوگلوبین هپاتیت ب نیز دریافت کنند تا در برابر ابتلا به هپاتیت به ایمن شوند .
آزمایش خانگی هپاتیت B
هپاتیت ب دارای سه نوع مختلف رپید تست است که شما به راحتی میتوانید در منزل آزمایش انجام دهید
رپید تست hbs ag
کیت HBS Ag آزمایش خانگی نشان دهنده عفونت فعلی به هپاتیت ب است . یعنی هپاتیت ب در حال حاضر در بدن شما و در خون شما وجود دارد
این آزمایش هم میتواند عفونت حاد و هم میتواند عفونت مزمن هپاتیت ب را در بدن فرد نشان دهد.
در مورد عفونت حاد فرد ممکن است علائمی مانند زردی ، تب و خستگی داشته باشد .اما همونطور که گفته شد عفونت مزمن ممکن است هیچ علامتی در بدن فرد ایجاد نکند .
این آزمایش از طریق خون انجام میگیرد بدین صورت که شما با سوزن یا لنستی که براتون ارسال میشود از نوک انگشت خود دو قطره خون میگیرید و داخل سوراخ اس کاست تست میریزید و بافر ارسالی را روی آن میریزید . و طبق بروشوری که برای شما ارسال میشود میتوانید نتیجه تست را تفسیر کنید .
رپید تست hbs Ab
کیت تست hbs Ab وجود آنتی بادی سطحی هپاتیت ب در نمونه سرم یا پلاسمای انسانی را تشخیص میدهد .به بیان سادهتر وجود آنتی بادی در بدن فرد نشان دهنده این است که فرد در برابر ابتلا به بیماری هپاتیت ب مصونیت دارد .
در دو حالت این کیت مثبت میشودکه به شرح زیر می باشد .
حالت اول برای افرادی است که واکسیناسیون هپاتیت ب را انجام دادند و بدنشان نسبت به ابتلا به این بیماری مصونیت دارد در حالت دوم در افرادی هست که قبلاً مبتلا به هپاتیت ب شدند و اکنون مبتلا نیستند .
همانطور که گفته شد حتی سابقه یک بار ابتلا به هپاتیت ب در برابر ابتلای مجدد مصونیت ایجاد میکندکه این باعث میشود تست hbs آنتی بادی یا آنتی بادی هپاتیت ب در بدن فرد مثبت گردد .
رپید تست hbc
رپید تست hbc نوع دیگری از کیتهای بررسی هپاتیت بی میباشد که وضعیت آنتی بادی توتال بر علیه آنتی ژن هسته ویروس هپاتیت را نشان میدهد
اگرچه این صحبتها تخصصی است و پزشک بهتر میتواند آن را مورد بررسی قرار دهد
اما به طور کلی این تست برای تشخیص عفونت حاد یا مزمن هپاتیت و پیگیری روند عفونت و اینکه واکسن سطح ایمنی دلخواه را در بدن فرد به وجود آورده مورد بررسی قرار میگیرد .