مدتی شایعاتی در میان کاربران شبکه های مجازی مبنی بر آلوده بودن محصولات غذایی مختلف به HIV منتشر شد. اینکه انتقال ایدز از طریق خوراکی ها و غذا توسط گروه های خرابکار اتفاق می افتد خود جای بحث دارد اما واقعا HIV/AIDS از طریق غذا قابل انتقال است؟
بیماری ایدز (سندرم نقص ایمنی اکتسابی) توسط گروهی از ویروسها به نام HIV (ویروس نقص ایمنی انسانی) ایجاد میشود که به سیستم ایمنی آسیب میرساند و بیمار را مستعد ابتلا به عفونتهای ثانویه، به ویژه بیماریهای اسهالی، عفونتهای ریوی و سرطان میکند.
تصور میشود میلیونها نفر در سراسر جهان به ویروس آلوده شدهاند و تعداد آنها به سرعت در حال افزایش است، بنابراین اجتنابناپذیر است که برخی از این مبتلایان به مواد غذایی دست یابند
ویروس و نحوه انتشار
ایدز توسط یک یا چند گروه از رتروویروس ها ایجاد می شود که برای سادگی همه آنها HIV نامیده می شوند و انسان را باید تنها مخزن ویروس دانست و
- مواد غذایی (از جمله حیوانات خوراکی)
- حیوانات،
- حیوانات خانگی
- نه حشرات
منبع انتقال این ویروس نیستند.
HIV از طریق تماس جنسی با افراد آلوده، تزریق خون یا فرآورده های خونی آلوده و از طریق انتقال از مادر به کودک منتقل می شود.
HIV از طریق دست زدن، سرفه، عطسه یا نیش حشرات قابل انتقال نیست. دوره نهفتگی ایدز این ویروس 5 تا 8 سال است و بنابراین پیشرفت بیماری از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
همه افراد می توانند با خرید تست ایدز از الوده بودن بدن خود به این ویروس مطلع شوند این کیت در فروشگاه رپید تست موجود است
برخی از افراد می توانند ناخواسته حامل ویروس بدون نشان دادن هیچ علامتی باشند، اگرچه به نظر می رسد احتمال ابتلا به ایدز در همه ناقلین HIV وجود دارد.
در حالی که هیچ درمانی برای HIV وجود ندارد، درمان های بسیار موثری وجود دارد که اکثر افراد مبتلا به این ویروس را قادر می سازد زندگی طولانی و سالمی داشته باشند.
داروهای ضد ویروسی می توانند عمر افراد را افزایش دهند، مشروط بر اینکه رژیم غذایی سالمی داشته باشند و اقدامات احتیاطی برای محافظت از خود در برابر بیماری و عفونت انجام دهند.
بقای ویروس در خارج از بدن انسان
خون ایدز خارج از بدن یک موضوع نگران کننده برای افراد می باشد اما ویروس فقط در دمای اتاق به آرامی می میرد و در صورت یخ زدن به خوبی زنده می ماند، با این حال، به گرما بسیار حساس است و در دمای 55 درجه سانتیگراد یا بالاتر به سرعت از بین می رود.
در pH پایین و بالا به راحتی غیر فعال می شود. ویروس اچآیوی به سرعت توسط غلظتهای رایج همه بیوسیدها از جمله هیپوکلریت، اتیل الکل و ایزوپروپیل الکل از بین میرود.
هنگام وقوع حوادث، اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از گسترش هپاتیت ویروسی و سایر عفونت های منتقله از طریق خون نیز از گسترش HIV جلوگیری می کند.
کمککنندگان اولیه باید هرگونه بریدگی یا ساییدگی در دستان خود را با یک پانسمان ضد آب بپوشانند و از دستکش پلاستیکی یکبار مصرف و پیشبند استفاده کنند.
ریختن خون و سایر مایعات بدن باید با یک بیوساید پر شود و با دستمال کاغذی پاک شود. همه این اقلام یکبار مصرف باید در کیسه های پلاستیکی قرار داده شوند و به طور ایمن دور ریخته شوند، ترجیحاً با سوزاندن.
پیشنهاد می کنیم مقاله ایا ویروس ایدز با اب ازبین میرود؟ را مورد مطالعه قرار دهید
ایدز در مواد غذایی
افرادی که حامل اچآیوی هستند، تهدیدی برای همکاران خود یا محصولاتی که با آنها سروکار دارند، نیستند. آنها نباید از کار با غذاها یا نوشیدنی ها یا استفاده از تلفن، ماشین آلات، تجهیزات اداری، توالت، دوش، وسایل غذاخوری یا آبنماها منع شوند.
بنابراین آنها ممکن است به طور طبیعی کار می کنند، مگر اینکه، البته، یک عفونت ثانویه، مانند یک بیماری اسهالی، که آنها را از دست زدن به غذا باز می دارد، ایجاد کنند.
نظر سازمان جهانی بهداشت در مورد انتقال ایدز از غذا
به گفته سازمان جهانی بهداشت (WHO)، HIV نمی تواند از طریق آب یا غذا منتقل شود. در واقع، اچ آی وی مدت زیادی خارج از بدن انسان زندگی نمی کند.
حتی اگر غذا حاوی مقادیر کمی خون یا مایع منی آلوده به HIV باشد، قرار گرفتن در معرض هوا، گرمای حاصل از پخت و پز و اسید معده ویروس را از بین می برد. بر اساس شواهد علمی کنونی، WHO و مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC) بر این عقیده هستند که غذا منبع عفونت HIV نیست.
نظر مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های ایالات متحده یا cdc چیست؟
بیانیه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC) تایید می کند که هیچ خطر شناخته شده ای برای انتقال عفونت های منتقله از راه خون و مقاربتی مانند HIV/AIDS در حین تهیه یا سرو غذا یا نوشیدنی وجود ندارد.
هیچ خطر شناخته شده ای برای انتقال HIV به همکاران، مشتریان یا مصرف کنندگان از تماس در صنایعی مانند موسسات خدمات غذایی وجود ندارد (به اطلاعات مربوط به بقای HIV در خارج از بدن مراجعه کنید).
کارکنان خدمات غذایی که به ویروس اچ آی وی آلوده هستند، نیازی به محدود شدن کار ندارند،مگر اینکه به سایر عفونت ها یا بیماری ها (مانند اسهال یا هپاتیت A) مبتلا باشند که برای هر کارمند خدمات غذایی، صرف نظر از وضعیت عفونت HIV، باید محدود شود.
CDC توصیه می کند که همه کارکنان خدمات غذایی از استانداردها و شیوه های توصیه شده بهداشت شخصی و بهداشت مواد غذایی پیروی کنند.
نظر مقامات بهداشتی در سراسر جهان
مقامات بهداشتی در سراسر جهان همگی توافق دارند که انتقال HIV/AIDS از طریق غذا و نوشیدنی یک خطر شناخته شده نیست و این وضعیت باید برای همه کارفرمایان و کارمندان در همه زمینههای بخش غذا و نوشیدنی و همچنین برای عموم مصرفکننده روشن شود.
لازم است به افراد مبتلا به HIV/AIDS تاکید شود که آنها باید از الزامات بهداشتی و ایمنی مواد غذایی که برای همه دست اندرکاران مواد غذایی قابل اعمال است پیروی کنند.
آنها ممکن است بیش از دیگران از بیماری های اسهالی که می توانند از طریق غذا منتقل شوند و سایر عفونت ها یا ضایعات رنج ببرند.
نظر مرکز تحقیقات ایدز ایران
برخی فکر میکنند ایدز از راه خوراکی منتقل میشود که دیدگاهی اشتباه است؛ باید گفت این ویروس از راه خوراکی منتقل نمیشود و راههای مشخصی برای انتقال دارد، ضمن اینکه خون خشک شده هم ویروس زنده ندارد.
سیستم ایمنی، گروهی از سلولها هستند که بدن را در برابر انواع عفونتها محفاظت میکند و بدون آنها، توانایی بدن برای مبارزه با انواع عفونتها ضعیف میشود، از این رو وقتی ویروس HIV به عنوان عامل بیماری ایدز وارد بدن فردی شود به تدریج قدرت دفاعی بدن او ضعیف میشود و این فرد در برابر انواع بیماریها و عفونتها حتی آنهایی که در حالت عادی بیماریزا نیستند آسیب پذیر میشوند.
مدیرمرکز تحقیقات ایدز بیان کرد: ویروس HIV ویروسی است که در خون و مایعات داخل بدن مانند مایعات داخل اندام تناسلی زنده میماند و امکان انتقال وجود ندارد، حتی یک ویروس ضعیفی است که بعد از آن که وارد هوای آزاد شد فقط تا چند دقیقه میتواند زنده بماند و در نتیجه آلوده کردن پسته به ویروس ایدز وجود ندارد.
درصد احتمال انتقال ایدز در اولین رابطه بسیار بالاتر و محتمل تر از انتقال ایدز از خوردن غذا که محال می باشد است
ماجرای پرتقال و پسته آلوده به خون ایدز چه بود؟
چندین سال پیش در رابطه با پرتقالهای خونی که از یکی از مرزهای کشور وارد شده بود شک و شبهه وجود داشت که داخل آن پرتقالها خون تزریق شده و عامل انتقال ویروس HIV است که باید گفت راه انتقال ایدز مشخص است و از طریق خوراکی منتقل نمیشود.
در مقطعی دیگر خبرهایی مبنی بر انتقال ویروس ایدز از پسته که در برخی رسانهها و شبکههای اجتماعی در زمانی منتشر شد با توجه بر اینکه که امکان سرایت اچ آی وی از راه خوراکی وجود ندارد نیز کذب است
همان طور که در رسانهها و مطالعات مطرح شده است، انتقال ویروس HIV راههای مشخصی دارد که از طریق خون و فرآوردههای خونی و از راه رابطه جنسی محافظت نشده و از طریق انتقال مادر به جنین به وجود میآید و راههای دیگری که در آن شک و شبهه وجود دارد مانند مصرف پرتقال خونی و پسته اصلا وجود ندارد.
مدتی است در برخی از شبکههای اجتماعی شایعاتی درباره انتقال ویروس ایدز مطرح شده است؛ پیامی با عنوان “پستههای وارداتی ایدزی داعش با تزریق خون، زیر قیمت بازار” که به مردم توصیه میکند
خیالتان راحت
هیچ مورد مستندی از انتقال HIV/AIDS از این طریق وجود نداشته است.
بنابراین مهم است که صنایع غذایی، مردم مصرفکننده و رسانهها همگی درک کنند که انتقال HIV/AIDS از طریق غذا و نوشیدنی خطری ندارد، با این حال، افراد مبتلا به HIV/AIDS بیشتر از دیگران از بیماریهای اسهالی رنج میبرند.
می تواند از طریق غذا و سایر عفونت ها یا ضایعات منتقل شود. در این رویداد، کنترلکنندگان مواد غذایی باید طبق دستورالعملهای صادر شده توسط آژانس استانداردهای غذایی (FSA)، یعنی «Food Handlers: Fitness to Work» مدیریت شوند.
ملاحظات اخلاقی
از آنجایی که هیچ موردی از انتقال اچآیوی/ایدز از طریق غذا یا غذا شناسایی نشده است، پس جنبه کلیدی این است که افرادی که خود را مبتلا به HIV/AIDS میدانند در نتیجه ابتلا به این بیماری تحت تأثیر منفی قرار نگیرند.
قوانین در سرتاسر جهان، تبعیض بر اساس بیماری را جرم میداند، از این رو کارفرمایان باید برای اطمینان از اینکه کارکنان در حین کار تحت تأثیر قرار نمیگیرند، از جمله محرمانگی در صورت لزوم، سیاستهای تبعیضآمیز، پیشگیری دقیق از سوگیری، و برنامهای برای جلوگیری از تعصب، رعایت کنند.
در فقیرترین کشورها رایج است که تغذیه دست اندرکاران مواد غذایی، از جمله کارگران کشاورزی، مبتلا به HIV/AIDS مشکل ساز باشد.
این امر توسط UNAIDS HIV، امنیت غذایی و تغذیه (مه 2008)، به عنوان یک ملاحظات کلیدی برای سیاست دولت بینالمللی شناسایی شده است، زیرا اگر برای آن برنامهریزی نشده باشد، بر امنیت غذایی تأثیر منفی میگذارد.
در همه موارد، برنامههای غذایی و سایر جنبهها از طریق لنز HIV/AIDS دیده میشوند، باید برای ایجاد بهترین روشهای مدیریتی اعمال شوند.
اما HIV به معنی ویروس نقص ایمنی انسان است؛ ویروس زنده خیلی کوچک که میتواند تکثیر و پخش شود، اما برای زندگی نیاز به موجود زنده دیگری دارد زیرا قدرت زنده ماندن به مدت طولانی را ندارد؛ وقتی ویروس، سلولی را آلوده کند شروع به تکثیر در داخل آن سلول کرده و در نهایت به آسیب آن سلول منجر خواهد شد.
ویروسهای مختلف به سلولها و بافتهای گوناگون بدن از جمله پوست، دستگاه تنفسی و غیره حمله میکنند؛ در حالی که HIV به خود سیستم ایمنی حمله میکند و این خصوصیت ویروس است که آن را خطرناک میکند.